Het weer

Is er wel/geen training of wedstrijd?

November 2023 was het op één na natste jaar ooit, kopten de kranten de afgelopen maand en we hebben nu al te maken gehad met kou en winterse taferelen. Vanwege het weer, komen er met regelmaat- en logische vragen zoals “Gaat de training wel door?” en “Hoe laat/ wanneer weten wij of een wedstrijd wel- of niet door gaat?”.

Wat gebeurt er achter de schermen?

De weersomstandigheden zijn bepalend voor hoe de (kunst)grasvelden erbij liggen, maar wat gebeurt er dan eigenlijk achter de schermen en hoe wordt er eigenlijk bepaald of trainingen en/of wedstrijden wel- of niet door gaan? We kunnen het ons voorstellen dat dit niet bij iedereen bekend is, dus hier nemen we jullie graag in mee.

Op dit moment hebben regen, vorst en sneeuw invloed op de velden. Binnen Achilles 1894 houden wij rekening met de veiligheid van spelers, spelbegeleiders, scheids- en lijnrechters. Waar we ook rekening mee houden, is de belasting van de (kunst)grasvelden, want we moeten zuinig zijn met de (kunst)grasvelden.

Beoordeling

Onze vrijwilliger Rudi Smit, beoordeelt op trainingsdagen tussen 14:00-16:00 de velden. Soms loopt dit anders, omdat er ook rekening gehouden moet worden met bijvoorbeeld Rudi z’n werk. Op wedstrijddagen is de beoordeling al om 7:00 en dan gebeurt het soms nog 2 of 3 keer gedurende de rest van de dag.

Interne communicatie

Bij de kunstgrasvelden geldt dat als er sprake is van bepaald type vorst, opdooi en sneeuw dat je de velden niet op mag.  Bij de grasvelden geldt dat grote hoeveelheden water, vorst, en sneeuw redenen zijn voor afgelasting. Zo snel mogelijk- en zodra de keuring geweest is, wordt de Hoofd Opleidingen Sander van de Lustgraaf geïnformeerd. Soms leidt de keuring tot een afgelasting van trainingen/ wedstrijden en dan worden alle spelers en de ouder(s)/verzorger(s) via interne lijnen en/of via voetbal.nl geïnformeerd. Het wedstrijdsecretariaat wordt hier uiteraard ook in meegenomen en spant zich o.a. in om zo snel mogelijk alle, bij Achilles 1894 te gast spelende clubs, te informeren.

Geen bericht? Trainingen en wedstrijden gaan door!

Hele heftige regen buien of winters weer tijdens trainingsdagen? Als er vanuit de trainer(s)/ coördinatoren geen bericht komt dat er vanwege de veiligheid geen training is, dan gaat de training door. Onweer tijdens de training is een no-go, dan wordt er niet getraind, maar dat risico wordt vlak voor de trainingen beoordeeld (onweer waait vaak over of zet niet door). Vind je het niet prettig om je kind te laten trainen tijdens heftige regen buien of winters weer, dan is dat prima en een eigen keuze. Afmelding voor de training kan volgens de normale procedure plaatsvinden, in ProSoccerData.

Schaduwrooster meldingen via ProSoccerData

Voor trainingen geldt dat er soms vanwege de weeromstandigheden een zogeheten schaduwrooster ingezet wordt. Vaak moeten dan de kunstgrasvelden gedeeld worden en vindt er een herinrichting van de trainingsvelden plaats. De aangepaste indeling/ planning is te vinden in ProSoccerData en op de website van Achilles 1894.

Een last-minute uitvallende training/ wedstrijd vindt iedereen altijd vervelend. Houd er rekening mee dat er door vrijwilligers altijd hard aan gewerkt wordt en dat er weloverwogen besluiten gemaakt worden. De insteek is altijd om zo veel mogelijk voetballers te laten trainen/ spelen en iedereen, zo goed- en zo snel als mogelijk, te informeren.

Met sportieve groet,

Sander van de Lustgraaf

Hoofd Opleidingen Achilles 1894