In meer dan 120 jaar van aarzelend begin tot een onmisbare voetbalclub en als oudste club (24 december 1894) van Drenthe heeft Achilles 1894 altijd een rol van betekenis gespeeld in het vaderlandse voetbal. De historie laat dat zien.

Achilles 1894: de oudste voetbalclub van Drenthe

De leerling J.H.L. de Koningh van de toenmalige RHBS was in 1894 de initiatiefnemer tot het oprichten van een voetbal- en cricketvereniging in Assen. De scholier had in zijn vorige woonplaats Amersfoort de voetbalsport geleerd en met steun van directeur H. W. Sanders van de school wist hij aanvankelijk tien Assenaren ook enthousiast te maken voor het voetbalspel.
Behalve voetbal zou er ook cricket gespeeld worden, vandaar dat de nieuwe vereniging A.F.C.C. (Asser Footbal Club en Cricket Club) Achilles als naam kreeg. Als speelveld werd gebruik gemaakt van een stuk weiland aan de Beilerstraat en voor cricket werden de nodige materialen aangeschaft.

Overigens zou Achilles in competitieverband nooit cricket spelen en pas (bijna) een jaar na de oprichting werd op 3 november 1895 de eerste voetbalwedstrijd gespeeld tegen Go-on uit Frederiksoord. Het aantal clubs was in die tijd zeer beperkt en daarom kon van een competitie nauwelijks sprake zijn.

Voor de oorlogsjaren (1914-1918 en 1940-1945) gold hetzelfde. Het aantal verenigingen en aantal leden was weliswaar toegenomen (Achilles noteert in 1934 het tweehonderdste lid) , maar door deportatie naar Duitsland verloor de club begin 1940 ruim vijftig leden. Op 13 april 1945 werd Assen bevrijd en kon het voetbal z’n normale leven hervatten.

Het monument ‘Achilles 1894’ in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan zeventien leden van onze voetbalvereniging die tijdens de  bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De tekst op de plaquette luidt:

‘1940 – 1945

 TER NAGEDACHTENIS AAN

H. VAN DIJK J.W. KUIPER J. VAN HAARST J. MUSKEE C. HAKKERT J. STUVEL H. HOFMAN D. VERHAGEN Mr. G.C.B.E. SURINGAR A. LEZER SR. C. NATHANS D. MAGNUS C. VAN TIJN J. MAGNUS J. VAN OOSTEN H. MAGNUS H. VAN STAVEREN’.

De onderste acht namen van joodse slachtoffers zijn in 1964 aan het  monument toegevoegd. Oorspronkelijk stond het gedenkteken in het  Stadsbroek. In 1966 is het samen met de voetbalvereniging meeverhuisd  naar de Houtlaan en in 1999 naar de Martin Luther Kingweg, en bevindt  zich rechts van de hoofdingang.

In het seizoen 1948/1949 werd Achilles geconfronteerd met het degradatiespook. Met Emmen, LSC en Zwartemeer werd gestreden om behoud van het eersteklasserschap. Achilles wist een beslissingswedstrijd tegen Zwartemeer in Exloo uit het vuur te slepen en door doelpunten van Hitjo Schut en Joop Thomassen bleef Achilles eersteklasser.

Ook in het seizoen 1951/1952 bungelde Achilles onderaan. Opnieuw moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Nu tegen Oosterparkers in het stadion van Be Quick. Met een 2-1 zege werd het eersteklasserschap opnieuw veilig gesteld, maar er was weinig vertrouwen voor de toekomst. Met tegenstanders als Ajax, Blauw Wit en Stormvogels was er geen houden meer aan. In het seizoen 1952/1953 volgde degradatie naar de tweede klasse waardoor er een einde kwam aan 59 jaren acteren op het hoogste niveau.
In 1954 introduceerde de KNVB het semi-profvoetbal. Met als doel een einde te maken aan het wilde, ongeorganiseerde maar wel betaalde voetbal. Achilles handhaafde de oorspronkelijke amateurgedachte en was gedurende een reeks van jaren eigenlijk te goed voor de tweede klasse, maar kwam te kort voor het hoogste niveau. Zo eindigde Achilles in het seizoen 1955-1956 als tweede achter Muntendam en promoveerde naar de eerste klasse, maar in 1958 daalde de club al weer af naar de tweede klasse na in een tweede beslissingswedstrijd met 1-0 van Zwaagwesteinde te hebben verloren. In het seizoen 1963/1964 werd het derde kampioenschap in de clubgeschiedenis binnengehaald, maar in 1967 gaat het heroverde terrein opnieuw verloren na een beslissende nederlaag tegen Jubbega.

Pas in 1980 was er weer een jubeljaar toen op 20 april in Muntendam de kampioensvlag kon worden gehesen, maar in 1984/1985 bleek opnieuw dat Achilles te kort kwam voor de top. Zo bleven de Assenaren zich bewegen tussen tweede klasse en eerste klasse. Een beslissingswedstrijd tegen Nieuw Buinen in Annen leverde in 1988 opnieuw het eersteklasserschap op en dan lijkt de club zich voor te bereiden op een langduriger verblijf in de top van het amateurvoetbal.

Het eerste seizoen in de eerste klasse kende een spannend verloop met hoofdrollen voor Achilles, Sneek en WKE. Op de voorlaatste competitiedag slaat Achilles z’n slag door op het woonwagenkamp in Emmen WKE te verslaan. Met vijf doelpunten van Ronnie Bambach… Op de laatste competitiedag wordt promotie naar de hoofdklasse bereikt.

Inmiddels was de stichting Achilles Promotion in het leven geroepen. De stichting zocht en vond middelen om Achilles de nodige kwaliteitsimpulsen te geven. Zo verhuisde Ronnie Bambach van Harlingen naar Assen evenals Jan-Piet Bosma. Van FC Groningen kwamen Pieter Beuzenberg en Wally Waalderbos over. Van Emmen kwamen Jan Hendrik Niemeyer en Leo Driebergen. Zo kon Achilles met een goed gevoel de toekomst in de hoofdklasse tegemoet zien.
Op 28 augustus 1990 kreeg de stichting Achilles Promotion de officiële status met als oprichters Berend Ziengs, Frits Beekman en Age Leiseboer. Zij waren de fanatieke motoren achter de successen in de hoofdklasse. En ook in het bekervoetbal deed Achilles van zich spreken. Zo werd in de jaren negentig gewonnen van Cambuur , RBC en FC Den Bosch. Tegen Volendam, NAC en FC Twente moest met een nederlaag genoegen worden genomen.

Tot het seizoen 2002/2003 hield Achilles 1894 goed stand in de hoofdklasse, maar dan ontstaan er scheuren in het bolwerk die niet gelijmd konden worden. Zowel de hoofdsponsor als veel spelers keren Achilles 1894 de rug toe.
Wel komt er een nieuwe hoofdsponsor en eveneens veel nieuwe spelers, maar het is niet genoeg om het hoofdklasserschap te handhaven. Degradatie volgt en vanaf 2005 speelt Achilles 1894 met wisselend succes in de tweede en eerste klasse.

Het jaar 2000 werd in alle opzichten een gedenkwaardig jaar voor de club.

Naast de verhuizing naar het prachtige sportpark Marsdijk, al snel Stadion Marsdijk genoemd, was het ook sportief een gedenkwaardig jaar.

We zagen bij de jeugd kampioenschappen voor B1, C2, D2, D3, meisjes junioren en F2 (Achilles had toen nog niet zo’n grote jeugdafdeling als anno 2016).

Maar meest in het oog springend was natuurlijk het topjaar van Achilles 1894 1.

Eerst het kampioenschap in de Hoofdklasse, dat werd behaald in een bloedstollende uitwedstrijd tegen Rohda Raalte. Talrijke in bussen en auto’s meegereisde Achilles 1894-supporters zagen op 4 juni onder andere Germain Beck scoren, Paul Weerman een strafschop missen en Achilles 1894 kampioen worden.

Wat een succes onder trainer Ron Jans. Maar het succes hield niet op. De bekerfinale tegen Hoogeveen werd gewonnen. En dan, als toetje, de wedstrijden tegen Hollandia en UD’19 om het algeheel kampioenschap zondagamateurs.

We weten het allemaal nog. Even de titel binnenhalen thuis tegen UD ’19 (niet dus, in de laatste minuut viel de gelijkmaker voor de gasten) en dan die moeilijke laatste thuiswedstrijd tegen Hollandia, een ploeg die voor 2.000 toeschouwers eigenlijk de betere was.

Maar dan: blessuretijd, ingooi Achilles 1894, voorzet Arafath Heuvel, overstapje Paul Weerman en invaller Peter Hoogenberg die binnen schiet. Marsdijk ontplofte! De schaal was voor Achilles 1894!

Dat Katwijk algeheel amateurkampioen werd over twee wedstrijden (in Katwijk 2-1 en in Assen voor 3.500 toeschouwers 2-3), was een klein, klein dompertje op het succes van trainer Ron Jans en zijn mannen in het seizoen 1999/2000.

De selectie : Harold Wekema, Arafath Heuvel, Gerben de Jong, Marcel Groninger, Mark Mulder, Sacha Thies, Erik Hegen, Hans van der Ploeg, Rutger Feijer, Peter Hoogenberg, Roan Hamminga, Roy Bardewee, Wilco Niemer, David Liklikwatil, Germain Beck, Gerald Kreuze, Edwin de Kruyf, Mark Ekhart, Heine Tiems, Paul Weerman, Peter Hamming, Roald Mailly, Arjan Veendijk.

De staf : Ron Jans (trainer), Karel Liklikwatil (assistent-trainer), Nico Middel (leider), Wil v.d. Berg (keeperstrainer), Eddy Essed (verzorger), Erik Kienhuis (fysiotherapeut)

krantenartikel

krantenartikel_achillles_1894_kampioen2000-2

krantenartikel_achillles_1894_kampioen2000

Ter voorbereiding op het seizoen 2002/2003 speelde Achilles (trainer Gerry Hamstra) een oefenwedstrijd tegen FC Groningen (trainer Dwight Lodeweges).

Er waren bij Achilles 10 nieuwe spelers : Alex Kuiters (Drachtster Boys), Kasper Zijm (Cambuur Leeuwarden), Tim Berger (FC Groningen), Simon Brilstra (Harkemase Boys), Sander Kan (FC Groningen), André van Tuinen (Go Ahead Eagles), Michel van Oostrum (BVO Emmen), Klaas Johan Knevelman (Drachtster Boys), Herman Hooiveld (LTC) en René Nijgh (BVO Emmen).

Er vertrokken ook 10 spelers : Herman Scherpen (gestopt), Mark Mulder (Be Quick), Edwin de Kruyf (gestopt), Marcel Groninger (Be Quick 3), Roan Hamminga (Appingedam), Harold Wekema (Roden) Alex Stam (Veenhuizen), Vincent Huizinga (Gronitas), Roy Bardewee (Velocitas) en Peter Hamming (Gronitas).

 

Sinds 2010 klopte de club regelmatig op de deur naar boven. Wat in twee jaar nacompetitie niet lukte, slaagde in 2014 wel: kampioenschap en rechtstreekse promotie naar de hoofdklasse. Waar andere kampioenen (DIO Groningen, FVC, Nieuw-Buinen en SC Joure) al snel weer degradeerden, deden de Assenaren in het seizoen 2014-2015 boven verwachting goed mee in de hoofdklasse. In het seizoen 2015-2016 degradeerde het eerste elftal helaas naar de eerste klasse.

ERELEDEN

J.H.G.H. Jokshorst
J.B. de Vroome

Overleden Ereleden

Jhr. Mr. H.G. van Holte tot Echten
J.A. Willinge
D.E. Wilbrennink
Mr. A. van de Sluis
Ir. A.G. de Koningh
A.H. ten Oever
Mr. M.S. Kalma
K.J. Kaufman
A.P. van der Hoek sr.
J.H.L. de Koningh
W.R. Westra van Holthe
H.L. Jalvingh
C. van Staveren
K. Vondeling
H.P.C. de Geeter
H.J. Abbingh
Ds. A. ten Oever
Mr. G.C.B.E. Suringar
R. Bartelds
H.D. Schuth

LEDEN VAN VERDIENSTE

N.H. Harms
H. Luchies
K.A.A. Vondeling
J. Regtop
A. Kley
R. Keen
L.R. Smit

Overleden Leden van Verdienste

A. Leiseboer
H.J.G. Greebe
W. Dekker
Mr. R. de Vries
G. van Schaik
E. de Roo
P.R. Das
Y. Leyenaar
F. Felzen
F. Beekman
K.A. Bijlsma
H.P. Westerhof
B. Ziengs
J. Heijda
G. van Timmeren
R. Weerman
A.H. Marring
J. Thomassen
J.A. Thomassen

KAMPIOENSCHAPPEN ZONDAG
Klasse Seizoen
1 2 Noord 1897-1898 AV&CV Achilles
2 2 Noord 1898-1899 AV&CV Achilles
3 2 Noord 1899-1900 AV&CV Achilles
4 2 Noord 1900-1901 AV&CV Achilles
5 2 Noord 1901-1902 AV&CV Achilles
6 2 Noord 1902-1903 AV&CV Achilles
7 2 Noord 1904-1905 AV&CV Achilles
8 2 Noord 1906-1907 AV&CV Achilles
9 2 Noord 1911-1912 AV&CV Achilles
10 2 Noord 1913-1914 AV&CV Achilles
11 1 Noord 1938-1939 AVV Achilles
Landskampioenschap nr. 5 AVV Achilles
12 2 B 1963-1964 Achilles 94
13 2 B 1979-1980 Achilles 1894
14 2 B 1987-1988 Achilles 1894
15 1 F 1988-1989 Achilles 1894
16 HK C 1999-2000 Achilles 1894
Zondagkampioenschap Algemeen nr. 1 Achilles 1894
Landskampioenschap Algemeen nr. 2 Achilles 1894
17 2 L 2009-2010 Achilles 1894
18 1 F 2013-2014 Achilles 1894
19 1 F 2016-2017 Achilles 1894

 

KAMPIOENSCHAPPEN ZATERDAG
1 5 E 2016-2017 Achilles 1894

Hartelijke dank aan onze sponsoren!

De Klok Dranken
Joytime Vrijetijdsactiviteiten - Klimpark Outdoor Grolloo
Hanos
Kings and Queens
Autobedrijf Luth Tangenberg: Service autobedrijf
KidsVision software voor kinderopvang
Milieu Service Nederland | Inzameling van alle soorten bedrijfsafval
Althof accountants
Franke Tweewielers - Assen - Nieuwe en gebruikte fietsen - Reparaties
Het Vleesgilde Assen | Uw vertrouwen onze trots
AsserCourant.nl
Bloemsma en Faassen
Sportcafe De Marsdijkhal
McDonald's Assen
Poepe BV Assen Autoschadeherstelbedrijf
Bonte Wever
Notariskantoor Adam Elzinga
MyTechs
Flyer zone
Caravan Makelaar Assen
Multiselekt Techniek
Dakwerk Assen
AVIA Assen
Sportprijzen - De Nr. 1 in Sportprijzen
Caravanbedrijf 't Centrum BV / Succesparken
Drenthe College
Evia Bedrijfsartsen
Gall & Gall
Kuipers Assen
Webdesign, uw website gemaakt bij Brand in Webdesign
Burgerhout | Rookgasafvoer Luchttoevoer Luchtdistributie ...
Actio Advocaten voor ondernemers - Nuchter en doelgericht
Meuta Living
Buysrogge Safe BV
Rabobank
BBG&Co Accountants, Belastingadviseurs
Miko Coffee
Huize Huijgen Makelaars
Trip-Popken
Peter Kok c.s. Accountancy & Advies Assen
Drenthen Houthandel
EnableMi
Bakkerij Fledderus Hooghalen
Proefiz Eigentijds horeca concept met authentieke gerechten en
SL Advies | Teksten in Drenthe, Groningen, Friesland
Niels Autowas B.V.
Zorggroep Drenthe | Wonen welzijn zorg, waar u thuis bent
Amasus
Wallybox
Voetbalacademie Noord | Trainen als een profvoetballer
Repro Service Lemmen
Veolia Gebouwenbeheer
Bakkerij Alsady
Autorijschool Bjørn Stam Assen
John Schmitz Hoveniers
Installatiebedrijf Bakker BV
DIA: licht, geluid en beeld
Seniorendag Achilles 1894
Fenomini pannenkoeken & ijssalon Zuidlaren
Pieters Schildersbedrijf
Pizzeria Friuli. Ervaar het Italiaanse eten in Zuidlaren
Machineverhuur: Verhuur van machines en bouwmachines - Boels
KOVO, partner in installatietechniek
Klok Onderhoud- en Afbouwgroep b.v. Assen
Vakgarage Douwes
Mijnders Haarden Zeijen Drenthe
Van Aken Hekwerk
Keurslagerij Henk Bating
Somcom
Autotaalglas Assen
Drenthe Tours
Arbo Fire Support
Visser Assen voor Bouwen, Meten en Bebakenen
JenS security
Decokay Oost BV
Bouwmij Hendriks
De koning Ijzerwaren
De Gouden Schaar
Sportimages
Weijer Tuinen Assen | Leven in de tuin! Drenthe en Groningen
Outdoor Klimpark Grolloo
Ever Sun
Linker & Zn. Schoonmaakbedrijf
Wokparadijs Jasmijn Garden
Regio Express, de pakketspecialist van Drenthe!
Machinefabriek Rinsma
Florijn Incasso l Assen - Eerder UW geld incasseren?
Schaafsma
Invent
Automat Assen
Steenhuis Assen
Deco Color Assen
Snack en Broodjeshuis Jongman
AA-Drinks- United Soft Drinks BV
SKS Fysiotherapie Assen
Geers Bandenservice
Vloer en Gordijn.nl | Online goedkoop laminaat en gordijnen ...
Technical Job Solutions
Albert Heijn Hillenga
MyProfs
DE MUNNIK - Adviesburo
Talman Auto's | Het adres voor Onderhoud of een nieuwe Auto
Allround installateur | MIB Nederland BV
Arbo Groencentrum
X