Uitgangspunten

Het belangrijkste uitgangspunt voor het organiseren van de Asser Zaalcompetitie is het aanbieden van een zaalprogramma aan de spelers van JO7 t/m JO12 in een (winter)periode waarin geen veldvoetbal wordt gespeeld.

Natuurlijk is voetbal een wedstrijdsport; het moet er altijd om gaan om te winnen van de tegenpartij. Wanneer je een competitie speelt, dan doe je natuurlijk je best om zo hoog mogelijk te eindigen, maar plezier is toch echt het allerbelangrijkste.

Daarom willen we benadrukken dat de Asser Zaalcompetitie vooral bedoeld is om op een prettige manier de krachten te meten met de tegenpartij. Naast het sportieve element, is ook gezelligheid van groot belang.

Een van de belangrijkste redenen om met medeweten van de KNVB een eigen Asser Zaalcompetitie op te zetten was een geografische. In het verre verleden werd er met alle teams aan de KNVB zaalcompetitie meegedaan. Hiervoor werd heel Noord-Drenthe is doorkruist, maar dat is logisch als je tegenstanders ook en vooral uit die plaatsen komen natuurlijk.

Maar wat dan vaak wel moeilijk uit te leggen was, was bijvoorbeeld waarom een team van vv LEO én eentje van Achilles 1894 naar Borger reisden, daar 15 minuten tegen elkaar voetbalden, en daarna weer in kolonne terugreden naar Assen, omdat ze allebei die zaterdag toevallig maar één wedstrijd hoefden te spelen. En zo zijn er natuurlijk veel meer combinaties van verenigingen en plaatsen te bedenken die niet heel voor de hand liggen. Maar neemt u van ons aan: de KNVB heeft alle combinaties werkelijkheid laten worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over sneeuw of ijzel onderweg.

Daarom is destijds besloten om, in gezamenlijke organisatie, een onderlinge competitie in een Asser sporthal te organiseren, voor de niet-selectieteams. Jarenlang is deze competitie steeds gespeeld in sporthal “De Spreng”. Maar omdat die sporthal intussen is overgenomen door AOC Terra was dat niet langer een optie. Gelukkig kwam rond die tijd de Pittelohal als nieuwe sporthal beschikbaar, en dat is dan ook de hal waar de laatste jaren het toernooi gehouden wordt.

Tot ongeveer 2013 jaar was het toernooi enkel bedoeld voor de JO9 teams, maar in het vooroverleg voor wéér een nieuwe aflevering stelden de organisatoren zich de vraag waarom eigenlijk niet ook de “lagere” JO11 teams op deze manier binnen Assen konden blijven voetballen. Dus vanaf dat moment is opgeschakeld naar niet alleen ’s ochtends, maar ook naar ’s middags, voor de JO11 teams. En sinds het kaboutervoetbal door de KNVB is omarmd, spelen ook de JO7 teams hun partijtjes mee in de Asser Zaalcompetitie.

Randvoorwaarden

Er moest bij het organiseren van de Asser Zaalcompetitie rekening gehouden worden met een aantal randvoorwaarden. Ze verklaren voor een groot deel waarom keuzes hebben geleid tot de indeling en het programma zoals dat op deze site te vinden is.

Vandaar dat we ze hier willen benoemen:

Het beschikbare aantal zaaluren

De verenigingen betalen gezamenlijk de zaalhuur en met de ervaringen uit het verleden in het achterhoofd, is er bij de gemeente de beschikking gevraagd over de Pittelo-hal voor 6 dagen. Voor de editie van 2018-2019 is dit gelukt. In het verleden hebben we wel meer speeldagen gehad maar liepen we vaak tegen problemen aan met de kerstdagen en het einde en begin van de veldcompetitie.

Het aantal ingeschreven teams

In totaal zijn er voor deze versie van de Asser Zaalcompetitie 62 teams ingeschreven. De JO7, JO8 en JO9 teams spelen in de ochtend, De JO10, JO11 en JO12 teams spelen het meest in de middag.

Het aantal ingeschreven teams per vereniging

Het is natuurlijk het leukste om te voetballen tegen teams van een andere vereniging. Er is geprobeerd te voorkomen dat er meerdere teams van 1 vereniging in een poule spelen. Meer teams van 1 vereniging in 1 poule wordt veroorzaakt doordat er verenigingen zijn waarvan veel teams deelnemen.

De kracht van de ingeschreven teams

Natuurlijk zijn niet alle ingeschreven teams van vergelijkbare sterkte. Er is geprobeerd de poules zo samen te stellen, dat de krachtsverschillen op voorhand zo klein mogelijk lijken. Er nemen ook geheel nieuwe teams deel; niemand kent daarvan de sterkte al dus dat is afwachten.

Het aantal beschikbare velden

In de Pittelo-hal zijn voor de JO7, JO8 en JO9 teams 3 velden beschikbaar. Voor de JO10, JO11 en JO12 teams is 1 groot veld beschikbaar. Er is geprobeerd het schema zo op te stellen dat er voor een ieder zo min mogelijk wachttijd is.

0
X