Energiecrisis treft ook Achilles 1894. Daarom heeft het bestuur in samenwerking met alle Asser voetbalverenigingen 04 oktober j.l. een brandbrief verzonden aan het College van B&W van de gemeente Assen.

 

Beste leden ,

De energieprijzen rijzen de pan uit, zo ook bij Achilles 1894. Het energietarief voor gas is per 1 juli 2022 geleidelijk gestegen met bijna 375% . Dit heeft te maken met het feit dat het vaste contract afliep en wij nu met de variabele contracten moeten dealen. In de praktijk betekent dit, dat de gemiddelde gasrekening van ongeveer € 20.000,- in de oude situatie , naar ongeveer € 75.000,- in de nieuwe situatie per jaar gaat. Een kostenstijging die we als club niet hebben kunnen voorzien en als club beraden  we ons dan ook hoe we hiermee moeten omgaan.

Verduurzamen als oplossing

We zijn al een paar jaar bezig met verduurzamen van Achilles 1894. We willen versneld gebruik gaan maken van duurzame energie. Dit kan echter niet in een keer. De afgelopen jaren hebben we al een aantal maatregelen kunnen nemen . Zo hebben we ledverlichting op alle velden en liggen er zonnepanelen op het clubhuis. Ook zijn de verwarmingsketels vervangen. Tevens hebben we een duurzaamheidsplan in fases opgesteld zodat we zo snel mogelijk van het gas afkunnen. Met verschillende partijen zijn we in onderhandeling hoe we dit kunnen wegzetten qua financiën.

Maatregelen om te besparen op gas

Ondanks het feit dat we stappen zetten richting verduurzaming , zullen we toch maatregelen moeten nemen om de huidige crisis het hoofd te bieden. We willen graag  de kleedkamers en kantine open houden , want na een training of wedstrijd is het fijn om te douchen en schoon in de kantine te zitten voor een hapje en een drankje. Het doemscenario om de verwarming uit te doen, niet meer douchen op de club, geen trainingen meer in de avonduren teneinde de veldverlichting niet meer aan te doen en wellicht de contributie aanzienlijk te verhogen met een energie toeslag, deze laatste maatregelen willen we natuurlijk echt niet. Maar wat dan wel? Het eerste wat we gaan doen is geen extra wedstrijden meer door de week inplannen. De verwarming in het complex gaat naar 18 graden. Beperk de tijdsduur van het douchen per team in het algemeen. Fase 1 ingezet voor verduurzaming kleedmakers en douches.

Compensatie overheid

De overheid werkt aan compensatie voor de gestegen prijzen. Of wij als vereniging zijnde een compensatie krijgen is op dit moment nog onduidelijk. Vanzelfsprekend hebben als bestuur de problematiek en het belang van compensatie bij de gemeente onder de aandacht gebracht, dit laatste in gezamenlijkheid met de overige voetbalverenigingen van Assen middels een brandbrief, waarin wij onze zorgen kenbaar hebben gemaakt.

Wat kun jij doen ?

Ondanks dat we graag willen dat jullie na wedstrijden en trainingen gewoon bij Achilles blijven douchen, willen we jullie ook vragen niet onnodig lang onder de douche te blijven staan en daarbij een beroep doen op de begeleiding van de teams dit te managen. Hou met je kledingkeuze rekening mee dat de temperatuur in het gebouw gemiddeld 18 graden zal zijn. Draai niet aan de thermostaat kranen , want die zijn nu zuinig afgesteld. Wat betreft de verlichting op de velden laat deze niet onnodig aan en doe deze uit na de laatste trainingen. Sluit kleedkamer deuren en laat de buitendeuren niet open staan. Indien we met z’n allen de schouders eronder zetten kunnen we blijven voetballen, want dat is toch een ieders insteek?

Bestuur Achilles 1894

0
X