Naam: René Wollerich
Leeftijd:
56 jaar
Woonplaats:
Harkstede
Geboren in:
Appingedam
Clubs als speler:
v.v. Appingedam
Clubs als trainer:
v.v. Appingedam, CVVB, HS’88, FC Groningen (jeugd), Omlandia, SV Bedum, v.v. Helpman

Achilles 1894 gaat komend seizoen van start met een nieuwe hoofdtrainer. René Wollerich komt over van v.v. Helpman en staat na de zomerstop aan het roer van het eerste elftal van onze club. Hoog tijd dus voor een vragenvuur.

Je bent bezig aan je vijfde jaar als hoofdtrainer van v.v. Helpman, wat brengt je naar Achilles?

“Als trainer vind ik vijf jaar bij dezelfde club best lang. Bij Helpman heb ik het prima naar mijn zin, maar je wil ook niet over je houdbaarheidsdatum heen. Na dit seizoen was ik daar waarschijnlijk sowieso gestopt en ik had me voorgenomen om eens rustig rond te kijken. Toevallig kwam ik de vacature van Achilles tegen en deze club lijkt precies bij mijn ambities te passen. Helpman voetbalt op zondag, terwijl Achilles de stap naar zaterdag al een aantal jaar geleden heeft gemaakt. Ik liep daar bij mijn oude club wel wat tegenaan, want spelers willen steeds liever op zaterdag voetballen.”

Wat voor type trainer ben je?

“Voor mij is verbinden het belangrijkst. Het zetten van de juiste persoon op de juiste plek, om op die manier de groep als geheel sterker te maken. Van verliezen houd ik echt niet. Twee jaar heb ik rondgelopen als jeugdtrainer bij FC Groningen. Een prachtige tijd, waarin ik spelers als Daniël van Kaam, Orkun Kökçü en Tom van de Looi heb getraind. De nadruk lag daar alleen heel erg op opleiden, niet per se op het winnen van wedstrijden. Ik vind dat je juist moet leren winnen en dat je daar altijd voor moet gaan. Verder ben ik een echte verenigingsman. Na de wedstrijd schuif ik graag aan in de kantine om de club beter te leren kennen.”

Wat doe je buiten het hoofdtrainerschap nog meer?

“In het dagelijks leven heb ik een voetbalschool in Meerstad, die dit jaar vijftien jaar bestaat. Ik organiseer er clinics en verschillende soorten trainingen voor kinderen van 5 tot en met 14 die naast de reguliere trainingen bij hun voetbalclub iets extra’s willen leren. Bij de school hoort ook het Meidentalententeam Groningen, met elftallen van O-12, O-14 en O-16. Ze spelen wedstrijden tegen talententeams uit andere provincies of van profclubs. Daarnaast geef ik zo nu en dan trainerscursussen bij de KNVB en ben ik personal trainer bij een fitnessstudio.”

Heb je naast het voetbal nog wel tijd over?

“Jawel, ik heb namelijk ook nog tijd nodig voor mijn gezin. Ik ben al vijftien jaar getrouwd en heb vier kinderen: twee dochters en twee zonen. Maar die zitten natuurlijk ook – je raadt het al –  op voetbal.”

Wat zijn je plannen met Achilles?

“Dit is een club met een gigantisch en schitterend verleden. Men wil graag richting de 1e klasse en daar wil ik mee aan de slag. Niet dat ik slaand op een ketel door de kleedkamer zal gaan op de eerste training hoor. Ik wil vooral graag voortzetten waar de huidige trainer Harold Wekema al mee is gestart. De komende tijd ga ik alvast wat wedstrijden bekijken en praten met mensen binnen de club. En ik ben erg benieuwd naar mijn nieuwe groep en de dynamiek binnen het team.”


Foto: Kijkaan

Foto: Kijkaan

0
X