In de afgelopen seizoenen zijn er binnen de jeugdopleiding stappen gemaakt om het voor elke speler en speelster zo optimaal mogelijk te maken. Hierin zijn: plezier, zelfvertrouwen, uitdaging en ontwikkeling belangrijke punten.

Gelijke kansen voor iedereen

De KNVB is 3 seizoenen geleden gestart met het project “gelijke kansen voor iedereen.” De wijze waarop de KNVB dit ten uitvoer wil brengen past niet helemaal bij de wijze waarop wij als vereniging en opleiding dit zien. Maar op grote lijnen zijn er heel veel overeenkomsten.

In onze opleiding is er in de Onderbouw en deel Middenbouw een gelijkheid in programma, waarbij ongeacht het team, alle spelers en speelsters een training van dezelfde trainer(s) krijgen.

Wij bieden vanaf Onder 9 een extra facultatief aanbod,  waar alle kinderen welkom zijn ongeacht een hele jaargroep of meerdere jaargroepen bij elkaar. Hiermee wordt de autonomie van spelers en speelsters gestimuleerd, hetgeen positieve gevolgen heeft voor de intrinsieke motivatie. Dit is de voedingsbodem van het plezier van het spelen van voetballen.

Richting de toekomst is onder andere een discussiepunt om te overwegen over te gaan op meer flexibele teamindelingen, zowel in trainingen als in wedstrijden gedurende het seizoen.

Wat wij tot op heden nog niet doen en afwijkt van de visie van de KNVB is teams indelen zonder rekening te houden met ontwikkeling, motivatie, ambitie en niveau van de speler en of speelster. In de praktijk krijg je dan bij bijvoorbeeld O13-1 spelers en speelsters met een hoog niveau en vol ambities, spelers en speelsters die willen aanhaken maar het niveau nog niet hebben en spelers en speelsters die het leuk en plezierig vinden om een balletje te trappen en dat is het. Volgens ons werkt dit juist averechts en gaan de spelers en speelsters juist met minder plezier en uitdaging naar trainingen en wedstrijden.

Grondvormen van bewegen

Alle spelers en speelster van O11 en jonger kunnen 30 minuten per week voorafgaande aan de eigen reguliere training dit volgen. Hier wordt tot op heden volop gebruik van gemaakt en het plezier spat elke week weer van de gezichten van de kinderen af.

Keeperstrainingen voor elk niveau

Onder leiding van Bryan Davies en Mario Putzolu worden onze keepers wekelijks de fijne kneepjes van het keepersvak bij gebracht op een professionele waarin de keeperstrainers goed inschatten welke vormen bij welke keeper geschikt zijn zodat het voor iedereen plezierig, maar ook leerzaam is.

Contacten met bvo’s

Onze vereniging heeft wekelijks contact met bvo’s over de ontwikkeling van spelers en speelsters. Wekelijks zijn er scouts op onze sportpark te vinden die zich altijd vooraf keurig melden bij de contactpersonen vanuit onze vereniging. Ze kijken dan bij alle teams, dus niet alleen bij selectieteams!  Het is dus een fabeltje dat alleen bij bepaalde clubs scouts komen kijken. Ben je fanatiek bezig, wil je je ontwikkelen en heb je echt de ambitie om alles er uit te halen dan wordt je inzet vanzelf een keer beloont. Misschien niet direct, maar er komt altijd die kans. Zelfs in de Middenbouw en Bovenbouw is de stap nog mogelijk.

Het is dan ook leuk om te zien dat veel spelers en speelsters nu in een selectieteam van de club zitten maar hier soms een aantal seizoenen over hebben gedaan om hierin te komen.

Achilles 1894 is wel een vereniging waarin je snel stappen kan maken als je aan de eerder genoemde voorwaarden blijft werken.

In de praktijk zijn de afgelopen periode al veel jeugdspelers ingezet bij “hogere” teams of trainen structureel al mee met “hogere” teams. De 1e selectie bestaat voor bijna 100% uit spelers uit de eigen opleiding.

Er zijn zelfs spelers die de stap naar een bvo hebben gemaakt. Dave Hoekstra, Jaylen Passial en Keano Wekema spelen inmiddels bij FC Emmen. Door hard te blijven werken, steeds beter te willen worden hebben ze de stap gezet. Maar anderen kunnen dit ook!

Senne Zuiderveld uit O13-1 traint al een aantal seizoenen bij FC Groningen op woensdagmiddag.

Amaury Homan uit O11-1 is zelfs gevraagd door 2 bvo’s (FC Groningen en FC Emmen) en traint voorlopig met beide clubs mee. Djevayo Limahelu en Isaac Kamara uit O10-1 trainen op woensdagmiddag ook bij FC Groningen.

Safan Wekema uit O10-1 had de keuze uit maar liefst 3 bvo’s (FC Groningen, FC Emmen en SC Heerenveen), maar traint op woensdagmiddag bij FC Emmen samen met zijn teamgenootjes Finn Karperien en Vince Dijkema. Aaron Schuiling uit O8-1 is eveneens op woensdagmiddag te vinden bij FC Emmen.

Wat mooi is aan genoemde spelers is dat ze naast deze activiteit altijd met veel plezier en inzet trainen bij Achilles 1894. Het is natuurlijk heel erg strelend dat je gevraagd bent door een bvo, maar zeker op hun leeftijd is er nog een hele lange weg te gaan.

0
X