Update Jaarplanning Onderbouw (O11 – O10 – O9 en O8) Achilles 1894 seizoen 2020-2021

Ondanks dat er in de afgelopen maanden geen competitiewedstrijden zijn gespeeld is de jeugdopleiding zeer actief geweest. In de Onderbouw zijn er op bijna alle zaterdagen leuke, uitdagende activiteiten georganiseerd. Vooral de onderlinge wedstrijden en toernooitjes (in dezelfde leeftijdscategorieën) vielen in de smaak bij zowel de spelers, speelsters als trainers en teamleiders. Hierin was de onderlinge samenwerking tussen de kinderen zeer opvallend en positief. De kinderen accepteerden elkaars kwaliteiten en dat resulteerde in spannende potjes, maar vooral plezier. Natuurlijk zijn de trainingen ook gewoon doorgegaan. Wat onze vereniging uniek maakt is dat kinderen vanaf O9 drie keer kunnen trainen onder dezelfde trainersgroep. Dus gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen. Binnen de jeugdopleiding wordt er alleen getraind in de teamfunctie Omschakelen. In deze specifieke trainingen komen de teamfuncties Aanvallen (actie/passeren, scoren, samenspelen, passen/schieten, balvaardigheid) en Verdedigen (doelpunt voorkomen, bal afpakken, duel aangaan) altijd terug. Vanuit een georganiseerde situatie (bijvoorbeeld doeltrap eigen team / tegenstander) kan er specifiek aandacht worden gegeven aan deze beide teamfuncties. Maar dit wordt geïntegreerd in de bestaande oefenvormen in de teamfunctie Omschakelen. Er wordt rekening gehouden met leeftijdsspecifieke kenmerken, motivatie en niveau van het betreffende team en spelers/speelsters.

In de afgelopen periode is er in de Onderbouw getraind op:

Team: in het Omschakelen naar Aanvallen veld groot maken (diepte / verticaal), overtal uitspelen, 1-2 maken en natuurlijk passeren/actie en dan bepalen of jezelf kan schieten/scoren of dat het beter is een teamgenoot aan te spelen zodat hij misschien kan scoren. Daarnaast in de laatste 2 weken vooral aandacht geschonken aan het voetballen in ondertal. Dus oplossingen aan de bal zoeken individueel en/of met je teamgenoot terwijl de tegenpartij meer spelers heeft.

In het Omschakelen naar Verdedigen direct de bal proberen af te pakken. Alleen en/of met je teamgenoten. Daarin is het belangrijk dat de spelers dicht bij elkaar blijven. Verder natuurlijk het echte verdedigen. Dus dynamische 1 vs 1 en 2 vs 2 vormen, waarbij je wel in duel moet gaan om doelpunt te voorkomen of een bal af te pakken.

Met bal: alle techniekvormen die altijd terugkomen waarin je de bal moet vrij spelen. Dit wordt getraind vanuit verschillende hoeken/richtingen, afstanden en ruimtes. En natuurlijk in de partijvormen zelf!

Zonder bal: ontdekken/herkennen wanneer er veel ruimte op het veld moet zijn en wanneer niet. Dus wat doe je bij Aanvallen? en wat bij Verdedigen? Hierin is richting heel belangrijk.

Spelprincipes: de meest voorkomende principes waar trainers altijd op coachen zijn: voorvoeten (voetenwerk), voetballend oplossen d.mv. actie of pass, vrijlopen, 3 seconden regel en doorbewegen (na een handeling doe je direct weer mee aan het spel)

0
X