De jaarplanning begint altijd in de week dat de basisscholen weer starten met een nieuw schooljaar. Trainers binnen de jeugdopleiding van Achilles 1894 houden deze planning (periodisering) gedurende een voetbalseizoen aan.

Alle wedstrijdteams in Onder 11 trainen 2 keer in de week. De selectieteams trainen 3 keer in de week!  Gemotiveerde spelers en speelsters uit wedstrijdteams bieden we ook de mogelijkheid 3 keer te trainen. Dit gebeurt alleen na overleg met de HJO en de technisch coördinator van de leeftijdscategorie.

Teamfuncties (hoofdmomenten) in het voetbal zijn:

A = teamfunctie Aanvallen
V = teamfunctie Verdedigen
O = teamfunctie Omschakelen

In de jeugdopleiding van Achilles 1894 wordt er alleen getraind in de teamfunctie Omschakelen. In deze specifieke trainingen komen de teamfuncties Aanvallen en Verdedigen altijd terug. Vanuit een georganiseerde situatie (bijvoorbeeld doeltrap eigen team / tegenstander) kan er specifiek aandacht worden gegeven aan deze beide teamfuncties. Maar dit wordt geïntegreerd in de bestaande oefenvormen in de teamfunctie Omschakelen.

Praktijk:

Er wordt 4 weken vooruit gepland.  In de 4e week wordt er altijd een toernooi gespeeld op de vrijdag!

In training 1 en training 2 wordt er altijd een accent of accenten in de teamfunctie Omschakelen getraind.  Training 3 is eigen input trainer van een selectieteam waarin altijd wordt getraind met een bepaalde doelstelling van onze spelprincipes!

Er wordt rekening gehouden met leeftijdsspecifieke kenmerken, motivatie en niveau van het betreffende team en spelers/speelsters.

Om de 4 weken is er een overleg met trainers, coördinatoren, teamleiders en technische commissie. Zie voor date jaarschema op de website.

Week

35

Omschakelen

(Aanvallen)

Fase 1

 

 

In deze fase ligt het accent op teamniveau op het gezamenlijk groot maken van het speelveld op de eigen helft bij het veroveren/krijgen van de bal/balbezit. De spelers zijn er op gericht om de onderlinge ruimtes groot te maken. De optimale veldbezetting is hierin van belang.

Met bal – Het ontwikkelen van 180 graden draaien. Spelers zijn in staat om de bal te houden met een tegenstander van voren.

Zonder bal – Ruimtes onderling groot maken bij balbezit van een teamgenoot en het herkennen van loskomen bij de tegenstander.

Spelprincipe(s) – Voorvoeten (voetenwerk) / voetballend oplossen d.mv. actie of pass / vrijlopen / 3 seconden regel

 

Week

36

Omschakelen

(Verdedigen)

Fase 1

 

 

In deze fase ligt het accent op teamniveau op het gezamenlijk klein maken van het speelveld op de eigen helft bij het voorkomen van doelpunten en het veroveren/krijgen van de bal/balbezit. De spelers zijn er op gericht om de onderlinge ruimtes klein te maken en altijd richting de bal te bewegen.

Met bal – Het ontwikkelen van 90 graden bewegingen. Spelers zijn in staat om de bal te houden met een tegenstander van de zijkant.

Zonder bal – Ruimtes onderling klein maken bij balverlies en het herkennen van richting van/naar de bal bewegen. Verder het 1 vs 1 verdedigen ontwikkelen.

Spelprincipe(s) – Voorvoeten (voetenwerk) / op de bal verdedigen/afpakken / 3 seconden regel

 

Week

37

Omschakelen

(Aanvallen)

Fase 1

 

 

In deze fase ligt het accent op teamniveau op het gezamenlijk groot maken van het speelveld op de eigen helft bij het veroveren/krijgen van de bal/balbezit. De spelers zijn er op gericht om de onderlinge ruimtes groot te maken. De optimale veldbezetting is hierin van belang. Na balbezit zo snel mogen vooruit (diep) spelen. Dit kan door een individuele actie, combinatie of pass.

Met bal – Het ontwikkelen van passen en trappen vanuit beweging. Spelers zijn in staat om vanuit een rollende bal korte en lange passen te geven.

Zonder bal – Ruimtes onderling groot maken bij balbezit van een teamgenoot en het herkennen van loskomen bij de tegenstander. Vooral richting doel tegenstander (diep). Na diepte snel aansluiten richting middenlijn.

Spelprincipe(s) – Voorvoeten (voetenwerk) / voetballend oplossen d.mv. actie, combinatie of pass / vrijlopen vooruit (diep), aansluiten, doorbewegen (na een handeling doe je direct weer mee aan het spel)

 

Week

38

Omschakelen

(Verdedigen)

Fase 2

 

 

In deze fase ligt het accent op teamniveau op het gezamenlijk klein maken van het speelveld op de helft van de tegenstander na balverlies, het voorkomen van doelpunten en het veroveren/krijgen van de bal/balbezit. De spelers zijn er op gericht om de onderlinge ruimtes klein te maken en altijd richting de bal te bewegen.

Met bal – Het ontwikkelen van passeerbewegingen frontaal. Spelers zijn in staat om een tegenstander te passeren vanuit de beweging.

Zonder bal – Ruimtes onderling klein maken bij balverlies en het herkennen van richting van/naar de bal bewegen (samenwerken).

Spelprincipe(s) – Voorvoeten (voetenwerk) / op de bal verdedigen/afpakken / altijd doorgaan, ook al wordt je uitgespeeld / 3 seconden regel

Vrijdagtraining: onderling leeftijdstoernooi 3 vs 3!

 

0
X