Ijs van slager Van Veen redde het leven van Willy Westra van Holthe

Wie in Assen de naam Westra van Holthe hoort noemen zal meteen denken aan de voormalige notaris. Dat is logisch, maar voetballiefhebbers en met name de ouderen zullen zich ook Willy Westra van Holthe herinneren. Hij was de eerste en tot nu toe enige Achilliaan/Assenaar die wedstrijden (vier) speelde in het Nederlands elftal. De overwinning op Engeland in 1912 was zijn eerste interland. Zijn laatste interland was tegen Belgie op 15 maart 1914.

Willy werd geboren op 9 maart 1888 in Kloosterveen en was in zijn werkzame leven directeur van de Drentse Houthandel aan de Vaart. Op 18 mei 1965 overleed hij en werd begraven in Dwingeloo. Voormalig notaris mr. J.H. Westra van Holthe (90) is een zoon van de broer van Willy en woont in Assen. Hij en zijn vrouw waren tegelijk met de gebroeders De Koningh op verjaardagsvisite bij Achilles 1894.

De oud-notaris heeft niet zo’n voetbalverleden, maar herinnert zich wel een bezoek met zijn vader aan de wedstrijd Blauw Wit – Heerenveen in Amsterdam om Abe te zien spelen. Van Willy weet hij dat hij leed aan de Spaanse griep en al op jonge leeftijd de dood in ogen zag. Mede dankzij ijs uit de diepvriezer (in die tijd een zeldzaamheid) van slager Van Veen werd de koorts bedwongen en overleefde hij de Spaanse griep. Een voetbal heeft Willy na die tijd niet meer aangeraakt.

Jan van der Mei

 

1908 UD Deventer-Achilles 1-3. Achilles trok zich op 2e paasdag 1908 weinig aan van de reputatie van de Deventer UD, destijds kampioen van Nederland. In de schaduw van de Deventer toren, op de Ossenweerd, won het volgende elftal: v.l.n.r. P. de Gaay, ?????, ???? A. ten Oever. J.H. Oostingh, Suringar. Zittend: L.Westra, Jhr Stern, ????, ????, Willy Westra van Holthe

2de van links: Willy Westra van Holthe. ca 1930

Vl.l.n.r. Herman Westra van Holthe, Ritske de Koningh en Dries de Koningh

0
X