Scheidsrechter even in de schijnwerper

Op initiatief van NOC*NSF (Nederlandse Sport Federatie) en ondersteund door onder anderen de KNVB wordt vanaf 5 oktober t/m 13 oktober extra aandacht gevraagd voor de scheidsrechter. Het gaat hier niet om een koekje bij de thee, maar om het aanzien van de man of vrouw die van laag tot hoog de wedstrijden leidt, positief te beïnvloeden.
Teamsport is onmogelijk zonder leiding. Bij Achilles 1894 weten we er alles van. Wedstrijdsecretarissen moeten elke week alles uit de kast halen om bij alle wedstrijden scheidsrechters te vinden. Jong en oud worden ingezet om alle duels in goede banen te leiden.
NSF en KNVB vragen de clubs op enigerlei wijze een bijdrage te leveren aan hun initiatief. Achilles 1894 deed dat al eens. met een verhaal over de jongste (18) en de oudste (83) scheidsrechter van de club. Het verhaal was een van de aardige onderwerpen die stonden beschreven in het presentatie-magazine van de club dat verscheen in De week van de scheidsrechter.

Hij of zij die het geschil uitmaakt

De scheidsrechter. Wie is dat eigenlijk? Bij Achilles 1894 kennen we o.a. Jan Regtop (uit het verleden), Freek Dijkstra (van enkele jaren terug), Frank Roewen en Rick Berends (van de jonge generatie). Wat is de taak eigenlijk? Van Dale geeft de volgende omschrijving: ”Iemand die bij een wedstrijd het toezicht houdt op de naleving van de spelregels en aan wie het constateren van overtredingen is opgedragen”. Kortom: iemand die het geschil uitmaakt.

Bovengenoemde mannen weten er alles van. Jan Regtop verscheen in de jaren zestig in smetteloos wit/zwart op de velden van bijna alle Nederlandse profclubs. Freek Dijkstra trok in zijn tijd al het fluoriserende geel, groen en blauw aan en kan smakelijk vertellen over zijn belevenissen.

Waarom dit verhaaltje eigenlijk? Het mag duidelijk zijn: De KNVB en ook Achilles 1894 zijn op zoek naar sportmensen die zin hebben om een leerzame en interessante cursus te volgen. Elke week zijn alleen al op sportpark Marsdijk tientallen wedstrijden die om een scheidsrechter vragen. Meestal is die man of vrouw er wel, maar owee als het een keer misgaat. Dan is het balen en krijgt de KNVB of de club de schuld.

Het voornemen van de KNVB is om genoemde cursus in het najaar in Assen te geven. Tenminste als er voldoende belangstelling is en daarom doet het bestuur van Achilles 1894 een beroep op de leden om zich aan te melden bij wedstrijdsecretaris Dick Kolhoop. Eerst nadere informatie inwinnen mag natuurlijk ook dick.kolhoop@home.nl, Wedstrijdsecr_sr@achilles1894.nl

Jan van der Mei

 

Zonder vrijwilligers geen (voetbal)vereniging, maar zonder scheidsrechters geen wedstrijden! Daarom is er in de week van zaterdag 5 t/m zondag 13 oktober 2019 speciale aandacht voor de scheidsrechter.

 

Jan Regtop in actie tijdens een oefenwedstrijd van Achilles tegen Feijenoord op sportpark Houtlaan

 

Jong en oud als scheidsrechter (foto uit het archief van de club).

0
X