Hitjo D. Schuth

Achilles heeft sinds de oprichting in 1894 heel wat voorzitters gehad. Portretten van de leiders van de club door-de-jaren-heen, hangen aan de wand in de bestuurskamer. We zullen ze hier niet allemaal beschrijven, maar één pikken we er uit: Hitjo D. Schuth (voorzitter van 1973-1980 en van 1986-1989). Velen in Drenthe zullen zich hem nog herinneren. Behalve van Achilles, vooral van de RONO en van Radio Drenthe.

Kort na de Tweede Wereldoorlog was Hitjo een talentvol voetballer van VKW in Westerbork en om die reden werd hij gekozen in het Drents KNVB-elftal waar ook de Achillianen Joop Thomassen en Age Leiseboer deel van uitmaakten. Joop en Age wisten Hitjo over te halen om voor Achilles te gaan spelen. Zo kruiste hij met Achilles de degens met Ajax en wist in die wedstrijd ook nog te scoren.

1952 Achilles 1 .

1952 Achilles 1 . Staand v.l.n.r. Jan Mulder, Herman Kamphuis, Thijs Baardman, Joop Thomassen, Hans Hogenbirk, Henk Woppenkamp, Bertus Popken, Hitjo Schut, Frans Felzel (leider), Age Leiseboer. Gebukt Stoffer Bijkhuis. Gehurkt: v.l.n.r. Bart Den Boer, Tjerk Vogelzang en Henk de Jonge

Op 16 september 1951 “schoot Hitjo Schuth hoop in de harten van vele Drenten, wier zenuwen nog danig op de proef gesteld zouden worden” Achilles- Ajax 1-1

Na zijn voetbalcarrière werd hij gekozen tot voorzitter van Achilles, een functie die hij in eerste instantie zeven jaar bekleedde. In 1986 kwam hij terug als voorzitter toen er verschil van inzicht was ontstaan omtrent de toekomst van de vereniging. Wel of geen Achilles Promotion was de vraag.   Hitjo trad als intermediair op en wist partijen bij elkaar te brengen waarmee de basis werd gelegd voor de stichting Achilles Promotion die mogelijkheden creëerde waarmee de club aan de weg kon timmeren.

Jan van der Mei

0
X