De Leeuwinnen spelen vanavond hun laatste poulewedstrijden op het WK in Frankrijk spelen en zijn al verzekerd van de volgende ronde. Jan van der Mei belicht, op aangeven van Wim Beens, in onderstaand artikel  de historie van het Achilles vrouwenvoetbal. Mooi 1-2tje!

De meiden werden dames/vrouwen

Het duurde bijna honderd jaar voordat de dames voet aan de grond kregen bij Achilles 1894. Natuurlijk waren er wel meisjes die meespeelden bij de jongens, maar van een puur meidenteam was tot het seizoen 1993/1994 geen sprake. Het bestuur stelde zich op het standpunt dat er minstens vijftien speelsters beschikbaar moesten zijn om van een succesvolle start te kunnen spreken, om een trainer aan te stellen en om een sponsor te vinden.

Vanuit het jeugdbestuur werden de nodige initiatieven ontplooid om tot een complete selectie te komen. Dat lukte wonderbaarlijk snel. Roelof Koning werd de eerste trainer en voordat de competitie begon werd ook al een sponsor gevonden die de meiden voorzag van een een prachtig tenue. Er kon eigenlijk niets misgaan met de nieuwe loot aan de stam van Achilles. Successen bleven dan ook niet uit met als hoogtepunt het kampioenschap in de juniorencompetitie.

Vol vertrouwen kon de overstap naar het seniorenvoetbal gemaakt worden. Er werd gestart in de laagste klasse, maar al snel werd de weg omhoog gevonden. In Drachten werd met pijn en moeite Drachtster Boys verslagen. Zo kreeg het damesvoetbal bij Achilles steeds meer aanzien. Zelfs de mannen lieten zich zien bij de dames. En ook Ron Jans, destijds trainer van het eerste, informeerde regelmatig naar de resultaten.

Er volgden meer kampioenschappen, maar ook een degradatie. Dat was sneu, maar geen ramp. Het damesvoetbal ging gewoon door met nieuwe meiden, meer teams en nieuwe successen. Maar ook nieuwe tegenslagen. Zo bracht het voorbije seizoen niet wat er van verwacht werd, maar zo te zien is er genoeg enthousiasme om het meisjes- en vrouwenvoetbal bij het 125-jarig bestaan van de club een succesvol vervolg te geven.

En ongetwijfeld zullen er weer vriendschappen ontstaan zoals voormalig leider Wim Beens hieronder beschrijft:

,,Onze dochters zijn nog steeds super goede vriendinnen van twee voetbalmaatjes van weleer, Esther Bakker en Marcia Krans. Zonder het voetballen bij Achilles 1894 zouden ze nooit zo lang met elkaar bevriend zijn gebleven.  Bijzonder is ook dat Marloes (Beens) op wereldreis in India oud-teamgenoot Leonie ontmoette. En in Nieuw Zeeland kwam ze Achilliaan Robin Fekkes tegen, die ook op wereldreis was”.

Zo zie je maar, Achilles 1894 verbindt. Nu en in de toekomst.

Jan van der Mei

 

Jonge meiden en een enthousiaste trainer (Roelof Koning) legden de basis voor het vrouwenvoetbal bij Achilles 1894. Voor de start van de competitie (1993/1994) werd het team gefotografeerd voor de winkel van de sponsor.

1996- Na het juniorenvoetbal werd met succes de overstap naar het seniorenvoetbal gemaakt. Eric van Zelst werd de trainer en Lammert Talman de teammanager (toen nog elftalleider). Het Groen Land werd de sponsor. De foto is gemaakt op het hoofdveld aan De Houtlaan.

 

2003-  Kampioenschap Achilles 1894 mp1. ’s Ochtends kampioen, ’s avonds huldiging bij wedstrijd van eerste.

2012-2013 Vrouwen1 Achilles 1894 bekerkampioen

 

0
X