Chris Kobus

Voor, tijdens en na de jubileumwedstrijd van 1 juni werden uiteraard veel herinneringen opgehaald. Mooie herinneringen, maar ook de constatering dat veel Achillianen de vereniging in de loop der jaren zijn ontvallen. Zo ontdekte Henk Weerman dat van het kampioenselftal van 1964 al vijf spelers zijn overleden (Daan Gonlag, Friedie Fokkema, André Java en Willie Sprenger). Chris Kobus was vorige week nummer vijf. Zijn overlijdensbericht kwam een paar dagen voor de jubileumwedstrijd.

Er is genoeg aanleiding om hier nog even stil te staan bij het overlijden van Chris. Zijn oorsprong moet gezocht worden in Winterswijk. Hij kwam als militair in Assen terecht en kreeg kennis aan Piet van der Meulen, militair en bestuurslid van Achilles. Chris werd daardoor lid van Achilles en kreeg een plek in de basis van het eerste elftal. Na de militaire dienst vond hij emplooi bij warenhuis Thomas om vervolgens in dienst te treden bij Ziengs schoenen.

Voetballen bleef zijn lust en zijn leven. Na zijn gloriejaren volgden nog talrijke jaren in Achilles 8 om vervolgens actief te zijn als coördinator van de veteranentraining op woensdagavond. Bovendien was hij beschikbaar als vrijwilliger voor specifieke klussen. Zelfs tijdens zijn ziekte was Chris op vrijdagmiddag bij Achilles te vinden om de rotzooi van anderen op te ruimen en om de stoeltjes op de tribune schoon te maken.

De ”werkkleding” van Chris hangt nog in de catacomben van het stadion als herinnering aan een man die veel klussen voor de vereniging heeft gedaan.

In 2014 was Chris vijftig jaar lid  van Achilles 1894 waarvoor hij de zilveren speld in ontvangst nam van voorzitter Ronald Keen.

Jan van der Mei

1964 Musselkanaal-Achilles 0-3. Achilles kampioen en promoveert naar de eerste klasse. Staand v.l.n.r. Vogelzang (trainer), Chris Kobus, Henk Weerman, André Java, Daan Gonlag, Henk Schokker, Friedie Fokkema, Anne Stoffers (was geblesseerd). Geknield v.l.n.r. Jaap Postema, Herman van Beek, Kees Rozema, Willy Sprenger en Willy v/d Berg

26 april 1964 Achilles promoveert naar eerste klasse. Burgemeester Agter feliciteert aanvoerder Daan Gonlag. Links voorzitter de Geeter en op de achtergrond zit Chris Kobus nog na te genieten. Foto ‘Het Vrije Volk’

0
X