De verhaaltjes en vooral de historische foto’s uit het verleden van Achilles (toen nog zonder 1894)  zijn een schot in de roos. De onderwerpen worden massaal gelezen en bekeken zo blijkt. Dat is een mooie constatering nadat in januari is begonnen met het wekelijks presenteren van oud-materiaal op de site van de club en op facebook.

Het is eigenlijk ook onvoorstelbaar dat er zo enorm veel materiaal uit het verleden van de club is vastgelegd en bewaard is gebleven. Dat is vooral te danken aan Achilles-lid (al meer dan 82 jaar) en archivaris Joop Jokshorst. Vooral door hem (en zijn broer Gerard)  kan er wekelijks geput worden uit het archief.

Gezamenlijk zijn Joop en Gerard vrijwilligers bij het Drents Archief en dat hopen ze tot in lengte van jaren te blijven. Het spreekt voor zich dat Achilles 1894 een speciaal plekje heeft in het hart van Joop. Op de fotoafdeling scant hij de foto’s in die opgedoken worden uit het archief van de voormalige Drentse en Asser Courant. Voorts worden de foto’s voorzien van bijschriften.

De Drentse en Asser Courant heeft altijd veel aandacht besteed aan Achilles en er is Joop in al die jaren bijna niks ontgaan in de krant. Daarom zal het de samenstellers van deze rubriek op de site van de club en op facebook niet al te veel moeite kosten om tot het einde van dit jaar wekelijks (m.u.v. zomerstop, red) interessante onderwerpen te vinden en te presenteren.

Joop is op 1 november 1936 op 11 jarige leeftijd lid geworden van Achilles 1894 en heeft een lange staat van dienst binnen de vereniging. Naast dat Joop jarenlang actief heeft gevoetbald is vrijwilligerswerk hem niet vreemd. Lid van diverse commissies en van bestuurslid tot redactielid van het clubblad.

Daarnaast was Joop van 1984 t/m 2002 beheerder van het Achilles 1894 archief, wat inmiddels een prachtige plek heeft gekregen binnen het Provinciaal archief. Tot op de dag van vandaag is Joop nog regelmatig in het Provinciaal archief te vinden als vrijwilliger.

Op 27 oktober 1975 is Joop Lid van verdienste geworden en op 15 december 1986 ontving hij het erelidmaatschap van Achilles 1894.

Jan van der Mei

 

1936 Achilles C1. Staand v.l.n.r. Johannes (Dees) Jager, Okko Nanninga, Jan Klaassens, Hennie Braxhoofden en Hofman. Geknield/zittend v.l.n.r. Evert (Kikker) van Rhee, Hansie Soer, Jan de Vries, Jantje Bosman, Wim Overbeek en Jopie Jokshorst

1949 Achilles. Achilles’ wel en wee sinds de bevrijding. Deze ploeg houdt momenteel de rood-zwarte kleuren hoog in de Noordelijke 1e klasse. Staand v.l.n.r. Harm Jalvingh , Age Leiseboer, Jan van Zand, Tjerk Vogelzang, Herman Kamphuis, ….., Roelof Koopmans, Joop Thomassen, Herman van Zand, Stoffer Dijkhuis, Gerrit van Schaik. Gehurkt v.l.n.r. Joop Jokshorst (res.), Willem van der Beek, Henk de Jonge en Bertus Popken.

21 november 1954 Noordster-Achilles 0-1. Staand v.l.n.r. A. Leiseboer, Hero Vondeling, Henk Wijnbergen, Bart de Boer, Hans Hogenbirk, Henk Woppenkamp, Joop Thomassen, Oscar de Rooy, M.T. Berendsen, Hayo de Hoop. Geknield v.l.n.r. Tjerk Vogelzang, Henk de Jonge, Lucas de Wit en Joop Jokshorst

1978-Achilles 12. Staand v.l.n.r. Age Leiseboer, W. Jongsma, Eddy Andries, Hitjo Schut, Harry, Jobing, Gerard Borghuis, Sam Meyhuizen, Jan Sprenger, Joop Jokshorst. Gehurkt v.l.n.r. Imming, evert Bonder, Westerhof en Jan Uleman

Tribuneschilders: hoofdtribune Achilles aan de Houtlaan. Op de voorgrond profschilder Ep Horstman. Verder van voren naar achteren: Evert de Roo, Gerard van Timmeren, Gerrit Veeze, Henk Knol, Cas Bijlsma, Joop Jokshorst. Gegeel links Jan de Leeuw, rechts de hond van van Timmeren.

Bouw tribune Achilles Houtlaan 1989. Bouw van een tweede tribune aan de oostzijde van het hoofdveld aan sportpark aan de “Houtlaan”. Leden van de onderhoudsploeg en andere medewerkers bezig met het plaatsen van de staalcontructie op het talud. V.l.n.r. Roel Bartelds, Wieger Mol, Joop Jokshorst, Ab Ensing, Jan Drenth, Roel Weerman, Kees de Haan en Johan Heida

Voorjaar 1988. Aanbrengen stoeltjes op de oude tribune Houtlaan. Schaftpauze in de kantine aan de Houtlaan met v.l.n.r. Joop Jokshorst, Arend Schutrups en Roel Weerman

Joop_Jokshorst_80jr_lid

“Joop Jokshorst wordt gefeliciteerd door voorzitter Ronald Keen, 80 jaar lid van Achilles 1894”

Joop Jokhorst in het archief

0
X