Wil van der Berg

Uit de serie Verhalen van oud-Achillianen (destijds geschreven door Frits Beekman) dit keer Wil van der Berg. Wil was gedurende een reeks van jaren doelman van het eerste elftal, elftalleider toen Piet Schrijvers trainer was, scheidsrechter voor de KNVB en trainer van het vrouwenteam van Achilles 1894. Wil volgt Achilles 1894 nog altijd op de voet.

Terug in de tijd van Frits Beekman: Na een wedstrijd tegen Zwaagwesteinde moest keeper Wil in de krant lezen dat hij een tegenstander Knock out had geslagen. ”Moet gebeurd zijn tijdens het uitgooien van de bal”, zei Wil, ”maar ik wist van niks”. Als je de filosofie hanteert, dat je sportverslagen wel mag lezen, maar niet hoeft te geloven, dan heb je een juiste schrede gezet in de richting van de waarheid.

In een uitwedstrijd tegen Velocitas kreeg Wil zo maar een trap tegen zijn voorhoofd. Wil ging even naar het ziekenhuis voor een hechting, maar in de krant stond dat hij was opgenomen terwijl hij gewoon aan het werk was.

Op 16 november 1959 had Wil zijn debuut gemaakt in de wedstrijd tegen Gruno. In de uitwedstrijd tegen Alcides in oktober 1966 werd zijn onderkaak op twee plaatsen kapot geschopt met als gevolg beugels in de mond en niet eten… Op 2 december stond hij weer onder de lat en er zouden nog veel wedstrijden volgen.

Jan van der Mei

(Foto’s Drents Archief)

12-juli 1958 Olympische dag Achilles combinatieteam. “Olympische dag”. Veenhuizen-Achillescombinatie. Staand v.l.n.r. J.H. Bremer, K. Vondeling, H. de Hoop, K. ter Stege, H. Boelens, F.J. Smit, ten Berge, L.A.D. Bloembergen, A.C. Java, W.B. v.d. Berg, R. Luyke, J. Koster, H.P.C. de Geeter. Gehurkt v.l.n.r. F. Pattiwael, D. Bazuin, E. Bonder, C. Weishaupt, H. Schokker, L. Veeninga

1959 VAKO-Achilles 1-0. 8 maart 1959. Van hotel de Moriaan vertrok de selecte gezelschap in de vroege middaguren. de overwinnaarsblik in de ogen. Wil v.d. Berg met achter hem André Java. Op de voorgrond, naar hem voorzitter de Geeter, druk in gesprek met Sent Visser. Verdere bekenden op de foto: geheel links Sjoerd Brouwer, Albert Marring, Jannes Koster en Bouwe Boomsma (in de deur)

1964 Achilles – Gruno. Staande v.l.n.r. H. Schokker, H. Enzerink, R. ten Berge, H. Boelens, W.B. v/d Berg en G. Woppenkamp (grensrechter). Knielend v.l.n.r.: W. Dijkstra, A.L. Java, A.C. Popken, A.J. Stoffers

1963-1964 spelmoment uit de wedstrijd tegen Sneek op het veld achter het Asser Bos. Keeper Wil v.d. Berg met Bertus Popken

1964 Musselkanaal-Achilles 0-3. Achilles kampioen en promoveert naar de eerste klasse. Staand v.l.n.r. Vogelzang (trainer), Chris Kobus, Henk Weerman, André Java, Daan Gonlag, Henk Schokker, Friedie Fokkema, Anne Stoffers (was geblesseerd). Geknield v.l.n.r. Jaap Postema, Herman van Beek, Kees Rozema, Willy Sprenger en Willy v/d Berg

Achilles1-november 1985. Staand v.l.n.r. Jan Rademaker (leider), Marcel Elzenaar, Freddy Prakken, Nanno Hakkeling, Bert Albring, Bert Jan Loman, Rik Timmer, Jans Deenen, Henk Poelstra (trainer), Jaap Postema (verzorger). Gehurkt v.l.n.r. Willy v.d. Berg, Bert Hendriks, René Prakken, Bert Bloembergen, Herman Jokshorst, Theo Boersma, Willem Haandrikman en Helmer Schut

0
X