Frits Beekman

Zijn naam is hier al eerder genoemd, maar die zal alleen bij de oudere Achillianen nog bekend in de oren klinken. Frits was de man van de krant en advertentieverkoper van beroep (hoofd advertentie-exploitatie bij de Drents Groningse Pers). Naast zijn werk was hij moppenverteller en Achilliaan in hart en nieren.

Frits Beekman omstreeks 1950

Zo leerde ik hem kennen in de jaren zestig op de voetbalvelden in Friesland. Beekman met zijn gezin in de weekeinden als gast op de camping in Nij Beets. En ik als student sociologie in Groningen in de weekeinden op het voetbalveld naast de camping. Beekman was vaste supporter bij onze thuiswedstrijden en vertelde enthousiast over de krant en zijn club Achilles.

Zijn doel werd al snel duidelijk. Hij wilde mij en Harm de Wagt (tot voor kort voorzitter van ONS (Sneek) strikken voor zijn club in Assen. Ons enthousiasme daarvoor was niet zo groot totdat Beekman mij attendeerde op een functie als journalist bij ”zijn” krant. Hij wist dat ik sociologie studeerde met als doel een baan in de journalistiek. Zo ben ik journalist en Achilliaan geworden. Met dank aan Frits.

Het enthousiasme van Beekman voor Achilles kwam o.a. tot uiting in de diverse geschriften over de club. Eėn daarvan is het boekje Verhalen van Oud-Achillianen, voormalige coryfeeën worden ze genoemd in het voorwoord. In deze rubriek zullen we met regelmaat een verhaaltje met een coryfee opnieuw publiceren. Voormalige coryfeeën ontmoeten elkaar jaarlijks op de Seniorendag, de dag waarmee dit jubileumjaar is begonnen.

1966-Achterkant tribune sportpark Achilles. Frits Beekman beheerde de kantine.

1979-Opening “De Kievitspol”-LTC.  11 mei 1979 Opening Clubgebouw van het nieuwe clubgebouw LTC- terrein “De Kievitspol”. Achter en naast de tafel: Zittend Jo Kolthof en Willem Kuiper (bestuurslid Achilles) Verder v.l.n.r. Frits Beekman, Pam de Geeter (voorzitter Achilles), de herenr van Dee en Linker (voorzitter LTC)

8 juni 1988. Receptie in “de Heerstee” t.g.v. het behalen van het kampioenschap in de 2e klasse B en daarmede promotie naar de 1e klasse. De receptie was zeer druk bezocht. Frits Beekman achter het spreekgestoelte

1992 Jeugdbestuur Achilles 1894. Open dag 1992. Jeugdbestuur op een bijveld op het sportpark Houtlaan. V.l.n.r. Jan van der Mei, Gerrie Doornbos, Henk Krans, Ronald Keen, Freddy Prakken en Egbert van den Berg

Jan van der Mei

0
X