MEPPEL – “Ids Hannema was al de man van de wedstrijd”, jubelde Achilles 1894 trainer Paul Weerman na de wedstrijd vanavond in Meppel tegen Alcides. “Altijd aanspeelbaar en balvast en dan kopt hij hem zo fantastisch binnen.” Het doelpunt van Hannema diep in blessuretijd was het enige in de wedstrijd, die zo door de Assenaren werd gewonnen: 0-1.

door Andor Heij

Alcides startte zoals gewoonlijk defensief en het was aan Achilles om de muur te slopen. De openingsfase was ook voor Achilles 1894 met een paar halve mogelijkheden. De grootste was voor Stan Haanstra die nog net door Alcides aanvoerder Dennis Blokzijl werd geblokt en doelman Danny Bos deed de rest.

In de slotfase van de eerste helft werd Alcides gevaarlijk. Na een fout achterin bij Achilles verscheen Jermain Wobbes vrij voor Morten Otto, maar de Asser doelman kreeg nog een hand tegen de bal. Peter Fokke kopte net over en een schot van Frank Fokke werd een prooi voor Otto. Zo waren de beste kansen voor de thee voor de Meppelers

Voorzichtig

Na rust speelde Alcides wat offensiever wat meteen een kopkans opleverde voor Peter Fokke. Het werd daarna een tijd lang wat voorzichtiger wat beide ploegen lieten zien, met een paar kleine mogelijkheden die de twee doelmannen niet konden verontrusten. Na 71 minuten had Pelle de Vries na een rebound wel een streep in huis, die vlak naast het Alcides doel belandde.

Offensief

Het leek de opmaat voor een offensief van Achilles 1894, dat twee aardige kansen opleverden voor Rick Wiersma. Beide schoten gingen net naast. Het leek op een 0-0 uit te draaien tot Stijn Bosma een lange voorzet verstuurde in blessuretijd. De bal ging over Peter Fokke heen en Hannema kopte hard de winnende binnen.

De eerste tegen

Daarmee was Alcides doelman Danny Bos voor het eerst dit seizoen geklopt. “Ik had inclusief de wedstrijd tegen VVOG zo graag ook in de vijfde wedstrijd mijn doel schoon willen houden”, baalde Bos. “Ik had hem al in gedachten, maar dan knikt hij hem zo fantastisch binnen. Ik kon wel door de grond gaan. Het was al zo ver in blessuretijd. Dan mag dat eigenlijk niet meer”.

Onachtzaamheid

“Een moment van onachtzaamheid, Fokke werd geklopt in de lucht, doodzonde”, zei Alcides trainer Wilko Niemer. “In de tweede helft gingen wij meer voetballen en als er iemand een doelpunt kon maken waren wij het wel. Een gelijkspel was terecht geweest.” Niemer ziet zijn team ondanks het verlies wel groeien: ”We zijn zeker niet het lachertje van de hoofdklasse. We speelden goed tegen een sterk team. We worden steeds beter.”

Ontlading

“Met een gelijkspel was niks mis geweest”, aldus Achilles 1894 trainer Paul Weerman. “Maar wij maken altijd een goal en daarmee pak je nu de drie punten”. Achilles begon wat behoedzamer aan de wedstrijd dan voorheen: “De focus lag op de verdedigende organisatie, want die was de afgelopen drie wedstrijden niet goed voor elkaar”, zei Weerman. “Maar nu hebben we weer als team gespeeld. Dat was de kracht van vorig jaar en daarom is er ook zo’n geweldige ontlading bij het elftal. De laatste twintig minuten kregen we weer meer controle over de wedstrijd met twee grote kansen voor Wiersma en als je de wedstrijd dan wint met die ene goal… Dat is fantastisch”.

Achilles 1894 staat voorlopig tweede in de hoofdklasse A op zondag. Alcides is door de eerste nederlaag van het seizoen vierde.

Alcides – Achilles 1894 0-1. 0-1 Ids Hannema (90 +2). Toeschouwers: 300.

Amusementswaarde: 6

Man van de wedstrijd: Ids Hannema.

Alcides: Bos, P, Fokke, Blokzijl, Lohman, Jager (De Grip, 80.), Keizer (Furda, 88.),Wobbes, Luyckx, Romme (Keizer, 77.), Mooij, F. Fokke.

Achilles 1894: Otto, Van Houten, Traore, Kuipers, Bosma, de Vries (Schuur, 88.), Mertens, Klaassens, Hannema, Haanstra, Wiersma.

0
X