Het voetballandschap is volop in ontwikkeling en ook in het jeugdvoetbal worden er in fases veranderingen doorgevoerd.

Voor het komende seizoen wordt er door de KNVB gestart met een nieuwe wedstrijdvorm voor O11 en O12. Er wordt 8 tegen 8 gespeeld op een smaller veld dan een normaal pupillenveld. De speelduur wordt 2 keer 30 minuten. Kortom; meer spelers op een kleiner veld zonder inworp en buitenspel.

Binnen de vereniging hebben wij  heel zorgvuldig over deze nieuwe opzet nagedacht en zijn wij tot de conclusie gekomen om geen O12 teams in te schrijven. Voor O11 is er geen keus en wordt dit de nieuwe opzet.

Waarom geen O12 teams? Als vereniging zijn wij er voor om competities te spelen met kinderen uit hetzelfde geboortejaar. Zeker tot aan de O13 leeftijdscategorie. Het besluit van de KNVB om in bovenstaande opzet met O12 te spelen heeft binnen onze vereniging voor de nodige vraagtekens gezorgd.

Wij vinden ook dat er een tussenfase moet komen voor kinderen die van een klein veld naar een groot veld over moeten. 9 tegen 9 op een veld van 16 meter naar 16 meter met normale wedstrijddoelen, ingooi en buitenspel  was de oplossing geweest om dit te realiseren. Dit is het Duitse model. In deze opzet worden de afstanden groter, staan er 2 spelers meer in het veld, wordt er in de lengte gespeeld van een normaal veld en kan er in een ideale veldbezetting worden gespeeld.   Vanuit deze situatie is de stap naar het uiteindelijke 11 tegen 11 minder groot dan nu het geval zal zijn. Bovendien worden al spelregels geoefend die een jaar later van kracht zijn voor de kinderen.

Natuurlijk heeft 8 tegen 8 op een kleiner pupillenveld met andere spelregels ook voordelen. Maar die wegen niet op tegen de nadelen. Wij begrijpen dat kinderen sneller en vaker moeten handelen op een kleiner veld met meer spelers. Maar voor welke spelers zal dit echt vooruitgang betekenen? En wordt de moeilijke stap naar een groter veld dan niet gewoon een jaar uitgesteld?

Binnen onze jeugdopleiding gaan wij het komende seizoen veel aandacht besteden aan 9 tegen 9 in trainingen en oefenwedstrijden in de O13-O12 leeftijdscategorie. Op die manier willen wij de kinderen toch (wekelijks) een tussenstap aanbieden om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ieder seizoen zullen wij onze keuzes evalueren en waar nodig aanpassen. Natuurlijk houden wij hierin ook rekening met ontwikkelingen binnen de KNVB.

Technische commissie jeugd

0
X